Tippek a kereséshez

A keresést a program minden esetben a kitöltött keresőmezők alapján hajtja végre. A keresést minden esetben a ikon megnyomásával indíthatjuk el! Az gombbal törölhetjük a keresési ablakokba addig beírt összes kifejezést.

A keresendő nevek, kifejezések nem minden esetben szerepelnek az adatbázisban mai írásmódjuk, változatuk szerint, így hasznos, ha a keresést szócsonkokkal vagy különböző írásmódú névváltozatokkal is megkíséreljük.

A keresés a megadott kifejezés első 200 karaktere alapján történik.

A keresési mód megadásakor dönthetünk arról, hogy a keresett dokumentumokban a megadott kifejezés minden szavának egyszerre szerepelnie kell-e, avagy megelégszünk azoknak a dokumentumoknak a listázásával, amelyekben legalább a megadott szavak egyike szerepel. Ha ragaszkodunk ahhoz, hogy a program csak a megadott kifejezést keresse, az összeállított listában nem szerepelnek majd a kifejezések ragozott alakjai.

A szűkített kereséseknél a program csak a megadott mezőkben kutat. Amennyiben a keresőbe csupán a kezdő dátumot írjuk be, akkor a listázást a program a kezdő dátum után keletkezett összes dokumentum felsorolásával hajtja végre. Ha a befejező időpontot is megadjuk, akkor a két időpont közötti intervallumra történik meg a keresés. Amennyiben a kezdő és a befejező időpontot azonosnak adjuk meg, abban az esetben az adott időpontban (pl. adott évben vagy adott napon) keletkezett dokumentumok jelennek meg a listában.

A rendezés beállításával a találatok megjelenítési sorrendjét lehet magadni.

A találatok számán változtatva arról dönthetünk, hogy a listázás során hány találat jelenjen meg a képernyőnkön. Amennyiben a listázott találatok száma eléri a megadott maximális számot, úgy érdemes a listázást magasabb megjelenítési számmal is megismételnünk. Ha a találatok száma korlátot - jelre állítjuk, akkor nincs korlát, azaz minden (a keresési feltételnek megfelelő) megjelenik a listázás során. Ezen felüli találati szám esetén szűkített kereséssel kell a találati listáinkat összaállíttatnunk!

A keresési mód megadásával tudjuk szabályozni, hogy a megadott keresőszavakat milyen módon keresse, a megadott minta hova illeszkedjen:
Kezdet:A mező elejérepl. egy adott betűvel kezdődő településeket akarjuk lekeresni
Tartalmazás:Tartalmazza a mezőpl. 'Esze' szót keressük a Rákóczi-kori iratok tartalmi kivonata mezőjében
Egyezőség:Pontosan a megadott mintát tartalmazzapl. 'Pitykefalva' egy adott nevű települést keresünk
Vég:A mező végérepl. 'háza' végződésű településeket keresessük

Megadható az illeszkedés módjánál a kis- és nagybetük megkülönböztetése is.


Copyright © Nógrád Megyei Levéltár