Pecsét- és címergyűjtemény

Ugrás a kereséshez

Az adatbázis tartalmi ismertetése. A feldolgozás jelenlegi szakaszában elkészítettük 1364 darab pecsét- és címer-adathordozó nagyfelbontású, az eredetivel megegyező másolat készítését lehetővé tevő digitalizált változatát, amelyet DVD-n és szerveren RAID tömbben tárolunk. Ezeket külön kérésre, meghatározott feltételekkel szolgáltatjuk. Az internetes megjelenítéshez kisebb felbontású nézőképeket, valamint nézőképek kiválasztásához szükséges "bélyegképeket" használunk.

Feldolgozásra került: a NML XIV. 3. fond "D" állagában található viaszpecsétek egésze. (A munka során a "D" állagban lévő "Nógrád megyei evangélikus lelkészek és tanítók" megnevezésű iratcsomót - a keletkeztető szervre tekintettel - a XII. fondfőcsoportba helyeztük át, ezért az odatartozó pecsétek a "XII. 2. 1." jelzet alatt szerepelnek!) Feldolgozásra kerültek továbbá Nagy Iván címertani irataiból a "Magyar Czímer-gyűjtemény" (XIV. 3. C/3/1.) és a "Collectio Armorum" megnevezésű anyagok (XIV. 3. C/3/3.). Munkánk során összességében 2640 pecsétet ill. címert tártunk fel (a digitalizált adathordozók számához - a fent említett 1364 darabhoz - képest a jelentős növekmény abból származik, hogy a kézzel rajzolt ill. festett címerkönyvek egy-egy oldalán esetenként 8-10 címerrajz is van, melyeket természetesen külön-külön tételként kezeltünk).

Az egyes heraldikai tételekhez szöveges ismertetőt készítettünk, feltüntetve a használó nevét, foglalkozását, a használat helyét, idejét és a levéltári jelzetet. A szöveges ismertetést a beviteli űrlap mezői szerint betöltöttük az adatbáziskezelő programba. A 2640 képzett rekord közül 2153 esetben volt értelme a heraldikai elemhez tartozó képoldal(ak) nézőképének hozzárendelésére, 487 esetben a pecsét annyira sérült, hogy egyetlen eleme sem volt kivehető, ezért internetes képi megjelenítése értelmetlen lett volna. A 2153 rekordhoz összességében 2178 képet rendeltük hozzá. Az adatbázist a jövőben bővíteni kívánjuk.

Az adatbázist szerkesztette: Tóth Tamás

Az adatbázis rövidített megnevezése: Pecsét- és címergyűjtemény.


Kérem adja meg a keresési feltételeket (Tippek a kereséshez)

Keresés minden mezőben
 
 
 

Részletes keresés
 
 
 
(Pl. 1794.05.30)
(Pl. 1796.07.30)
 

Keresési mód
 
Rendezés
 
 
Találatok száma
 

Copyright © Nógrád Megyei Levéltár