A Rákóczi-szabadságharc Nógrád megyei iratai

Ugrás a kereséshez

Az adatbázis tartalmi ismertetése. Az iratválogatás során összesen 1339 iratoldalról készítettünk az eredetivel megegyező másolat készítését lehetővé tévő digitalizált változatot, amelyet DVD-n és szerveren RAID tömbben tárolunk. Ezeket külön kérésre, meghatározott feltételekkel szolgáltatjuk. Az internetes megjelenítéshez kisebb felbontású nézőképeket, valamint nézőképek kiválasztásához szükséges „bélyegképeket” használunk.

Feldolgozásra kerültek: a Nógrád Megyei Levéltár „IV. 1. a/9-10. és 12.” jelzet alatti nemesi közgyűlési jegyzőkönyvei 1703, 1703-1705, 1708-1709-ből; válogatott iratok a „IV. 1. b.” (nemesi közgyűlési iratok) 1703-1711 közötti anyagaiból; a Nagy Iván történész által a 19. század közepén gyűjtött-másolt „XIV. 3. C/5.” Jelzetű, tartalmilag kiemelkedő értékű Rákóczi-gyűjtemény anyaga. Ez utóbbi anyagokat - fizikai állapotuk miatt - részben csak restaurátori előkészítés után tudtuk feldolgozni.

A dokumentumválogatást összeállította és szerkesztette: Szirácsik Éva

A digitalizált 1339 iratoldalból 958 db esetében tartalmi kivonatot (regesztát) készítettünk. Ebben az esetben az irat címe, jelzete, kelte, keletkezésének helye, diplomatikai leírása és taralmának kivonata képezték az adatbázis beviteli űrlapjának mezőit. Külön mezőben rögzí-tettük, hogy az irat tartalma szerinti ügyet mikor tárgyalta Nógrád vármegye nemességének közgyűlése. Természetesen a képzett rekordokhoz minden esetben odarendeltük a hozzájuk tartozó nézőképe(ke)t, az optimális printelési képre tekintettel - csakis itt - az esetek döntő többségében a „butított” nézőképek fekete-fehér változatának internetes közzététele mellett döntöttünk.

Az 1703-1705. és az 1708-1709. évek nemesi közgyűlési jegyzőkönyveinek (összességében 383 oldal) esetében feltártuk és rögzítettük a közgyűlés helyét, időpontját, az ülés típusát, és a levéltári jelzetet.


Az iratokról és a jegyzőkönyvekről összességében 665 rekordot képeztünk az adatbázisban. Ezek mindegyikéhez képeket rendeltünk. Összességében 1389 darab nézőkép hozzárendelésére került sor, néhány oldal tehát több rekordhoz is kapcsolódik.

Az adatbázis rövidített megnevezése: Rákóczi-kori iratok.


Kérem adja meg a keresési feltételeket (Tippek a kereséshez)

Keresés minden mezőben
 
 
 

Részletes keresés
 
(Korabeli névalak)
(Pl. 1705.09.10)
(Pl. 1706.12.23)
(Az irat, vagy a róla készült regeszta szövegének részlete)

Keresési mód
 
Rendezés
 
 
Találatok száma
 

Copyright © Nógrád Megyei Levéltár