Nógrád vármegye II. József-kori közigazgatási iratainak regesztái (1786-1790)

Germanica
Ugrás a kereséshez

Az adatbázis tartalmi ismertetése. A Nógrád Megyei Levéltár őrzi a II. József császár alatt bevezetett közigazgatás Nógrád vármegyei iratanyagát (germanika). Az iratanyag feldolgozása során egyrészt az 1786-1788 közötti ügyviteli naplókat (Tagebuch) vettük alapul, másrészt pedig az 1789-1790 közötti évek ügykörökbe rendezett iratait, mivel itt a naplók hiányoznak (így az utóbbi két évnek az adatbázisban található iktatószámrendje utólagosan rekonstruált). Ide számítandók még a különkezelt úrbéri ügyek iratai, amelyek naplója szintén hiányzik. Az eredeti iratok általában németül készültek, az adatbázis magyar nyelvű. Egyetlen rövidítést használunk: HT = Helytartótanács.

Az adatbázis összességében 12724 ügy kivonatos ismertetését tartalmazza. Egy iktatószám alatt található bejegyzéshez tartozó adatokból megtudhatjuk, hogy mi volt az ügy tárgya, milyen intézkedés történt az üggyel kapcsolatban. Ha az ügyhöz tartozik irat, akkor a bejegyzés tartalmazza az ügy tételszámát és azon belül az ügy egyedi számát, az iratok nyelvét, írásmódját (kézírás vagy nyomtatott) és a rajta lévő pecsét jellegét (papírfelzetes vagy viasz).

Az adatbázis anyagát összeállította és a bevezető tanulmány szerzője: Hausel Sándor

Ajánljuk figyelmébe a Digitális Levéltár további, a korszakkal foglalkozó adatbázisait:

Pecsét- és címerfestmények - A megyei levéltár anyagában található viaszpecsétek másolatait és Nagy Iván történész, genealógus címerrajzait teszi közzé.

Nagy Iván történész iratai - Nagy Iván (1824-1898) akadémikus, történész, a magyar genealógia-tudomány legnagyobb alakjának levéltárunkban őrzött iratait dolgozza fel.

Feudális-kori összeírások - Összeállításunk a Nógrád Megyei Levéltárban őrzött feudális-kori összeírásokat teszi közzé, részben képi formában, részben pedig ismertető adatokkal és tartalmi feldolgozással.

Amennyiben az adatbázisban szereplő személyek teljes listáját szeretné megtekinteni, azt a mezők üresen hagyása mellett a Keresés gombra kattintva teheti meg. Felhívjuk figyelmét, hogy az adatbázisban való kereséshez a Tippek a kereséshez menüpont alatt kaphat segítséget.


Kérem adja meg a keresési feltételeket (Tippek a kereséshez)

Keresés minden mezőben
 
 
 

Részletes keresés
IV. 5. 39. 21.
30
(Kitől érkezett az ügyirat és mi annak tárgya )
(Pl. 1787.09.10)
(Pl. 1787.12.23)
(Határozat, vagy egyéb intézkedés)
(Pl. magyar, latin német)
(Pl. nyomtatott, kézírás)
(Pl. viaszpecsét, papírpecsét)

Keresési mód
 
Rendezés
 
 
Találatok száma
 

Copyright © Nógrád Megyei Levéltár