A holocaust Nógrád megyei dokumentumai

zsinagoga1_a.jpg
zsinagoga2.jpg
Ugrás a kereséshez

Az adatbázis tartalmi ismertetése. A feldolgozó munka során áttekintettük levéltárunk, a Szlovák Belügyminisztérium Besztercebányai Levéltára Losonci és Nagykürtösi Fiókjának 1944-es irategyütteseit, és kigyűjtöttük a holocaust történéseit bemutató dokumentumokat. A feltáró munkát az adott levéltárak munkatársai végezték. A megvalósítás során összesen 520 iratoldalról készítettünk, az eredetivel megegyező másolat készítését lehetővé tévő digitalizált változatot, amelyet DVD-n és szerveren RAID tömbben tárolunk. Ezeket külön kérésre, meghatározott feltételekkel szolgáltatjuk. Az internetes megjelenítéshez kisebb felbontású nézőképeket, valamint nézőképek kiválasztásához szükséges "bélyegképeket" használunk.

Feldolgozásra került a Nógrád Megyei Levéltár 1944. évi iratokat őrző összes fondja, illetőleg az 1945-1949 közötti közigazgatási iratanyag egy része. Az adatbáziskezelő programba a következő tagolás szerint került az összességében 258 rekord (kitöltött adatbeviteli lap):
a./ Iratválogatás: 252 db. Itt minden esetben elkészítettük a tartalom szöveghű, számítógépes leírását, és azt betöltöttük a beviteli űrlap mezőibe: a cím, jelzet, keletkezés helye, időpontja, diplomatikai leírás, sorszám, a dokumentum szövege szerint. 196 rekord esetében rendeltük hozzá a dokumentumok digitalizált változatát;
b./ Óriás Oszkár 1945-ös népbírósági pere: 3 rekord, melyhez összesen 64 képet (oldalt) rendeltünk;
c./ Eördögh László népbírósági pere: 3 rekord, melyhez 63 képet (oldalt rendeltünk).

A dokumentumválogatást összeállította és szerkesztette: Pásztor Cecília, és Tyekvicska Árpád,

A hozzárendelt képek száma: 500 db. A bevitt rekordok közül 56 esetében az eredeti iratot nem a Nógrád Megyei Levéltár őrzi - vagy újságcikkről van szó -, s ezekhez ezért nem tartozik képi megjelenítés. Az adatbázist a közeljövőben a holocaust Nógrád megyei áldozatainak adataival szeretnénk bővíteni. Az itt elérhető dokumentumok felhasználásánál kérjük feltüntetni forrásként a Nógrád Megyei Levéltár Digitális Levéltárát!

Az adatbázis rövidített megnevezése: Holocaust-iratok gyűjteménye.


Kérem adja meg a keresési feltételeket (Tippek a kereséshez)

Keresés minden mezőben
 
 
 

Részletes keresés
 
 
(Pl. 1944.04.30)
(Pl. 1957.02.17)
(A dokumentum irattani jellemzői)
(Az irat, vagy a róla készült regeszta szövegének részlete)

Keresési mód
 
Rendezés
 
 
Találatok száma
 

Copyright © Nógrád Megyei Levéltár